fredag 17 augusti 2007

Radiolexikon #2

Medan doften från föregående dags susrströmming fortfarande ligger som en vag dimma i radiohusets studior, kontor och koridorer, är det dags att förklara ett par till ord och uttryck som kan halka ur munnen på en radiomedarbetare till icke-radioarbetande lyssnares frustration:

Prata = Den/de delar i ett inslag där journalisten själv berättar lite fakta. Det kan vara att beskriva lite mer i detalj, ge en bakgrund eller sammanfatta det en intervjuad sagt.

Telefonare = Att ringa upp och göra en intervju per telefon.

Banda = Vad många av de med några år i branschen fortfarande envisas med, trots att band numera nästan inte alls förekommer i radioproduktion. Många gånger säger en person att man skall "banda" en intervju, men inne i radiohuset är det datorer och hårddiskar som tar hand om ljudet. Och ger man sig ut ut i den s k "verkligheten" är det undantagsvis man har med sig en bandspelare som kräver band - och då är det en vid det här laget gammal DAT-bandspelare. Det som ser ut som en bandspelare är en apparat utrustad med ett fast minne där inspelningen lagras. Väl hemma igen tankas den in i datorn för idare bearbetning.

Radiolexikon #1 hittar du här.

: : : : : : :

Sysslolös i helgen? Varför inte kolla in alla tävlingar och sätt du kan medverka här på bloggen. Bara klicka här på länken så kommer alla inlägg som har med din tänkbara insats att göra! Du kan bl a bidra med ditt sämsta sommarfoto eller varför inte leta rätt på SR:s flaskpost utskickad tidigare i sommar.
Kolla gärna in alla andra inlägg också. Hela bloggen. Så kan du säga att du var en av de som läst den den dag den får pris. Nobelpriset i litteratur. Eller nåt.

1 kommentar:

david santos sa...

Great work, thank you, have a good weekend