onsdag 1 augusti 2007

Radiolexikon #1

Har du lyssnat på radio så har du säkert hört en del konstiga ord då och då som verkar ha med producerandet av radio att göra utan att för den skull låta vettigt i en icke-radioarbetandes öron.

Då har du blivit utsatt för yrkesjargong. Alla yrken har det; egna ord och uttryck som enkelt förklarar något för den insatte. I vanliga fall brukar de här orden inte höras i radio, men på senare år slinker de ibland med i flödet. Olycksfall i arbetet eller bara slarv av den som pratar i radio?

Här kommer i sann allmänbildande public service-anda en förklaring av tre vanliga:

Påa = Förkortning för påannons. Det som sägs för att presentera ett inslag.
Ava = Efter inslaget behöver man berätta vilka som hördes i inslaget, eventuell musik som spelades och vem reportern var. Det kallas för avanonns och förkortas på samma sätt som påannonsen; bort med "nnons".
Trailer = Ibland också tralla. En kort (30 sekunder - 1 minut) förproducerad snutt som t ex sänds mellan två låtar och som gör reklam för kommande program.

Måsnytt: Måsungen har inte setts till på två dygn nu och lär ha flaxat vidare ut i stora världen för att utan vår insyn fortsätta det stora äventyret vi kallar "livet"...
(Jo, jag är amatörpoet också!)

Inga kommentarer: