torsdag 13 september 2007

Zeppelin? Vadå Zeppelin?

En artikel beskrev i förra veckan de alltmer envetna ryktena om legendariska rockgruppens Led Zeppelin återförening för en spelning som den mest efterlängtade återföreningen i pop/rock-världen efter The Beatles.

Precis som The Beatles aldrig kan återförenas p g a att originalmedlemmar lämnat den här planeten, kommer inte heller 100 procent av Led Zeppelin stå på scen igen.
Originaltrummisen John Bonham avled 1980 och bandet upplöstes samma år.

Men med Johns trummande son Jason kommer sångaren Robert Plant, gitarristen Jimmy Page och bassist John Paul Jones stå på scenen som det närmaste Led Zeppelin vi kan komma den 26 November i år. Platsen: London. Orsaken: Konsert till skivbolagsdirektören Ahmet Erteguns minne. Det var han som gav Led Zeppelin skivkontrakt 1968.

Och även om Led Zeppelin återförenats för en enstaka spelning både 1985 och 1988 räknas den här redan som en milstolpe i rockhistorien. Jag gissar att minnet är kort - särskilt inom populärkulturen.
Efter onsdagens presskonferens om återföreningsspelningen kom igår nyheten att 80 000 per minut har försökt registrera sig på den hemsida som finns för att komma med i utlottningen av de 20 000 biljetterna till spelningen. 80 000 per minut...! Totalt har 20 miljoner registrerat sig. Påstås det.

Radiovikarien är cynisk och gissar att några registrerat sig mer än en gång och att biljetterna kommer att säljas till fantasipriser närmare själva spelningen.

OK. Efter den här inledande texten dags för den bild jag lovade återkomma med. En bild jag hittade i arkivet. En bild på Led Zeppelin i Sverige 1973. En bild så udda att den bara måste publiceras någonstans. Och den lär knappast dyka upp i DN, Expressen eller ens Aftonbladet.
Men bilden togs en gång i tiden och bildtexten lyder som följer:

"Arkivbild från 1973 av hårdrockgruppen Led Zeppelin på porrkluben Chat Noir i Stockholm, för att ta emot guldplattorna som står uppställda emot sängen som klubbens anonyma sexartister uppträder på. Från vänster John Paul Jones, Jimmy Page, Robert Plant och John Bonham. Foto: Bertil Ericson."


Det skulle roa mig att få veta historien bakom bilden. Vem kom på idén att guldskivorna skulle delas ut på porrklubb? Skivbolaget? En manager? Bandmedlemmarna?
Och vem kom på idén att fotografera bandet med ett par i fullt arbete på scenen? Är det rock n roll eller lätt pinsamt?
Robert Plant brukar ju besöka våra fjälltrakter. Nästa person som stöter ihop med honom i skidbacken kan väl kolla upp bakgrundshistorien till den här bilden och meddela Radiovikarien vad sanningen är.

Och med tanke på bilden så slänger jag inte upp hela rakt i ansiktet på dig som läsare. Men klickar du på utsnittet här så kommer du att kunna se hela bilden, komplett med guldskivor, rockhjältar och ett naket par:

Led Zeppelin i Stockholm 1973. Foto: Bertil Ericson/SCANPIX
P.S. Glöm inte att tycka till i omröstningen här intill. Den är öppen till slutet av månaden och kan eventuellt påverka P4 Västerbottens musikutbud.

Inga kommentarer: